KLEINSPITZIT

Kleinspitzrodun luonteen keskeiset asiat

Rotu on alkuperältään hälyttävä vahtikoira. Vuosisatoja nämä pienet pystykorvat ovat vartioineet pihoja ja viinitarhoja. Niiden nimenomomainen tehtävä on ollut toimia vahtina, hälyttää, jos jotain epätavallista, esim. vieraita ihmisiä tai eläimiä ilmestyy niiden elinpiiriin. Koira ei saanut päästää ketään potkuetäisyydelle, eikä vierasta koskemaan itseensä.

Tämä ominaisuus on säilynyt voimakkaana, vaikka nykyinen elinympäristö voi kokea haukkumisen häiritseväksi. Koira kuitenkin toimii, kuten sen geenistö määrää sen toimivan. Kleinspitzit myös kiintyvät omaan ihmiseensä ja perheeseensä erittäin voimakkaasti, ovat hyvin ”kotiuskollisia”, eivät yleensä lähde vaeltelemaan, vaan pysyttelevät tiiviisti omassa pihapiirissä. Tämän rodun koirat tekevät myös mielellään yhteistyötä ihmisen kanssa, eli niitä on helppo opettaa ja kouluttaa. Rodun luonteenpiirteisiin kuuluu edelleen pidättyväisyys vieraita kohtaan. Pentuna pitää panostaa siihen, että koira antaa käsitellä itseään ja sietää myös vieraan ihmisen koskettelun jos koira on ajateltu esitettävän esim. näyttelyssä.

Kleinspitzit myös tulevat hyvin toimeen toisten koirien kanssa, joten useamman koiran yhteiselo on esim. kasvattajilla mahdollista.

Rotu ei sovellu tarhakasvatukseen, vaan koirien täytyy saada oleskella ihmisten kanssa